19min.bg

Самоковци против намерението за разширяването на Натура 2000, обхващащи техни земи


Местни жители от Самоковския регион не приемат намерението на Националния съвет за биологично разнообразие за включване на допълнителни обекти за защита в „Натура 2000“.


 


"Не сме съгласни с предложенията, които не са подкрепени с ясни мотиви и актуални данни и доказателства за наличието на защитени видове по нашите земи. Считаме, че промените на границите и режимът на защитени зони ще се въведе в грубо нарушение на основните изисквания на националното и европейското законодателство." коментираха притеснени собственици на земи в Самоковско.


 


Те споделиха още, че под претекст, че обявяването на защитените зони не променя собствеността върху земите, горите и водните площи, попадащи в тях, де факто с налаганите забрани в тези територии се ограничава правото на собственост на българските граждани.




Местните жители споделиха, че от направена справка излиза, че мрежата Натура 2000 в България заема територия в размер на близо 35% от територията на страната. По този начин България се нарежда на трето място в Европейския съюз по процент от националната територия, определена като част от мрежата Натура 2000. Собствениците на земи считат, че тази територия е достатъчна и не са съгласни самоволно да им се отнемат наследени земи или да се спират умишлено започнати инвестиции, с цел развитие на целия район.




Самоковци настояват да се оповести кога е направено проучването на тези защитени зони, като се позовават на Закона за биологичното разнообразие, където са посочени процедурите за определяне или за промяна на режима на опазване и ползване, както и органът, в чиито правомощия е тази дейност.




В последните години се наблюдава тенденция при подбор на защитени зони да не се вземат предвид социално-икономическите съображения, въпреки че те са водещи в останалите държави-членки на Европейския съюз. Има ясни правила и критерии при вземането на решение кои територии да попаднат в Натура 2000, както и как следва да бъде управлявана дадена защитена зона. Необходимо е да има баланс между екологичните мерки и икономическите, социалните и културните изисквания, както и регионалните и местни особености. Това е нещо, което убягва на природозащитните в България и те отказват да се съобразяват с тях.




В България се оказва, че много често хората са подмамени зад красиви приказки и значението на опазването на околната среда чрез Натура 2000 е изцяло изкривено. Отделно територии стават част от защитените зони без обществено обсъждане и по този начин човешки дейности системно се изключват. Това за съжаление представлява чиста манипулация, на която сме свидетели доста години. При Натура 2000 обаче е приет различен подход в другите страни от Европейския съюз.




Подборът на предложените от НПО-тата защитени зони за местообитания за включване в мрежата на Натура 2000 трябва да се извършва на чисто научна основа, в съответствие с критериите за подбор в Директивата за местообитанията. Най-подходящите предложения се определят и при положение, че е напълно доказано, че се приютяват определени видове животни или природни местообитания.


 


До тук добре, на хартия изискванията са написани, но действително ситуацията не е точно такава. Оказва се, че в част от предоставените документации се представят определени видове, които не присъстват в зоните. Посочените екземпляри просто не съществуват и по този начин отделни терени чрез манипулация от определени НПО-та влизат в обхвата на Натура 2000.




Изцяло целенасочено се прекъсват инвестиции и се изземват земите на хората.




Питаме се дали е необходимо само заради следи от даден вид животно или дупки-бърлоги и въз основа на догадки да се манипулира обществеността и най-вече Европейският съюз. Дали не следва компетентните органи да се намесят? Оставяме на Вас да решите.