19min.bg

Самолет Спартан осигури транспорт при възникнала донорска ситуация във Варна

Самолет C-27J „Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база "Враждебна" от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването, съобщиха от военното министерство.

Самолетът с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от авиобаза "Враждебна" на ВВС излетя за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа. Машината беше подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев.

На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които бяха превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. В 23:58 часа снощи самолетът кацна обратно на летище "Враждебна".

Донор е 50-годишна германска гражданка, която по време на лятната си ваканция у нас получила от тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпаднала в мозъчна смърт.

Професор Вилиян Платиканов - началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорство, заяви, че семейството ѝ веднага е дало съгласие органите ѝ да дадат възможност за нов живот на тежко болни българи. Експлантирани са двата бъбрека и череният дроб на починалата жена.