19min.bg

Самолети спряха фрегатата Евертсен да наруши руската граница в Черно море (Видео)

Бойни самолети и самолети-бомбардировачи са изпратени да следват холандски морски кораб, след като той е променил посоката си към руските води, съобщиха във вторник служители на отбраната в Москва, на фона на засилващата се дипломатическа борба около инцидента, предаде RT. Виж видео ТУК!

Фрегатата Евертсен е била на път да наруши руската граница в Черно море, но е била възпрепятствана от това от руски самолети, летящи на безопасно разстояние от кораба, заяви Москва в отговор на жалбите на Амстердам.

Инцидентът е станал на 24 юни, само ден, след като британският кралски морски миноносец HMS Defender наруши руските териториални води край нос Фиолент в Крим и е бе предупреден от изтребители и кораб на бреговата охрана.

Докато плаваше в неутрални води, HNLMS Evertsen „промени курса си и започна да се движи в посока Керченския проток“, заяви московското министерство на отбраната във вторник. Изтребителите Су-30 и бомбардировачите Су-24 са изпратени „за предотвратяване на нахлуването в руските териториални води. Те летяха „на безопасно разстояние“ близо до холандския кораб, който „незабавно“ промени курса си на предишния маршрут, след което прихващачите се върнаха в базата.