19min.bg

Самолетоносачът Шарл дьо Гол отива в Персийския залив

           Френският самолетоносач  Шарл дьо Гол, който в момента се намира в източната част на Средиземно море, ще бъде изпратен в Персийския залив до няколко дни, заяви на борда на бойния кораб президентът Франсоа Оланд, предаде Франс прес.


В изявление пред екипажа на самолетоносача по време на изненадващо посещение на неговия борд, Оланд посочи, че предислоцирането ще бъде извършено за нуждите на международната коалиция срещу джихадистката групировка Ислямска държава.


Френският президент, придружаван от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, разговаря с пилотите на изтребители и техническите експерти на самолетоносача с екипаж от 2000 души.


Олард присъства и на нощно излитане на самолети Рафал и Сюпер Етандар за бойни мисии.


На самолетоносача има 38 бойни самолета. Той беше изпратен в източната част на Средиземно море няколко дни след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а над 350 пострадаха. Отговорност за нападенията пое Ислямска държава.


Пристигането на Шарл дьо Гол край бреговете на Сирия и Ливан утрои досегашният оперативен капацитет на Франция, заяви преди дни адмирал Рене-Жан Криньола, командващ силите със специално предназначение 476, които, освен френската авионосна група, включват няколко чуждестранни кораба, сред които британска и белгийска фрегата.