19min.bg

Санират блоковете наведнъж, изкарват хората на улицата

Ще санират блоковете наведнъж, а хората ще излизат на бунгала. Това предвижда стратегия за саниране на многоетажните жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За целта били необходими поне 4 милиарда лева.


„Някои сгради трябва да бъдат опразнени, за да бъдат ремонтирани“ обясни вчера на дискусия за ползите и вредите от частичното саниране зам.-министърът на МРРБ Калин Рогачев. В голямата си част блоковете са населени от пенсионери и социални слаби хора, които не могат да си покрият сметките камо ли пък да си позволят да живеят под наем, докато тече ремонтът, отбелязват специалистите.


В Германия, проблемът с изнасянето на живущите бил решен с луксозни бунгала, разположени пред ремонтираните сгради, които се ремонтират.


Цената на санирането  може да стигне до 40% от стойността на жилищата. Причината е, че на много места състоянието на сградния фонд е много лошо, каза Стефан Кинарев, шеф на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.


Друг проблем е, че почти 15% от жилищата у нас са необитаеми и с неясни собственици, които трудно могат да бъдат открити и включени в процедурата по саниране.