19min.bg

Сараят на Гайтански край яз. Искър ще бъде съборен

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков издаде заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местност „Авала“, яз. „Искър", на територията на държавнотo ловно стопанство, съобщи БГНЕС. Става дума за строеж на фирмата „Био Майнинг“ АД, собственост на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Скандалът с незаконното строителство в ловния парк гръмна преди близо година след сигнал на бившия депутат от ДБ Владислав Панев, който публикува снимки на бъдещия нов сарай. Прокуратурата разпореди проверка на ДНСК и общината. "Съгласно направените констативни актове и проверки строежът е направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение", съобщават от Столичната община.

Сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, гради и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м. Теренът е предоставен за управление на „Югозападно държавно предприятие“ и неговото териториално поделение - ловно стопанство "Искър" То има сключен договор за съвместни дейности с фирмата на Гайтански "Био Майнинг"

Съгласно заповедта на главния архитект на София незаконният строеж трябва да бъде премахнат. Срокът за това е 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в столичния район „Панчарево“ план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за