19min.media

Сърбия и Македония изразиха желание за сближение, въпреки Косово

Сърбия и Македония изразиха желание за сближаване, въпреки различията им по въпроса за Косово, които неотдавна влошиха отношенията им, предаде БГНЕС. Това стана по време на визитата на сръбския външен министър Вук Йеремич в Скопие.


"Трябва да се концентрираме върху това, което ни свързва, а не върху това, което ни разделя", заяви Йеремич след като се срещна с македонския си колега Антонио Милошоски. "Белград и Скопие никога не са имали еднаква визия за бъдещия статут на Косово. За съжаление нашите позиции по този въпрос не са се сближили", допълни сръбският първи дипломат. Македония, както и Черна гора признаха през октомври м. г. обявената от Косово независимост и Белград отговори с експулсиране на посланиците на двете страни, акредитирани в сръбската столица.
Сърбия счита Косово за своя южна провинция и оспорва обявяването на независимостта му пред Международния съд. Отношенията между двете съседни страни обаче постепенно се затоплиха през последните седмици. Йеремич изрази желание новият македонски посланик в Белград "да допринесе по важен начин за подобряването на отношенията между двете страни". Разлногласията между Белград и Скопие трябва да отстъпят място на "задълбочен диалог" и "общите цели са много по-големи от различията", подчерта македонският външен министър Антонио Милошоски.