19min.bg

Сърбия ще разследва ролята на медиите във военните престъпления

Сръбският прокурор за военните престъпления започна разследване на ролята на журналистите за подстрекаването към извършване на военни престъпления по време на войните в периода 1991-1995 г. в бивша Югославия, предаде БГНЕС.


Службата на прокурора за военните престъпления планира да насочи вниманието си върху връзките между подстрекаващите към война информации и жестокостите в хърватските и босненските градове Вуковар и Зворник през 1991-1992 г. "Ние открихме примери за разпалване на военните действия в тогавашните медии", заяви говорителят на службата на прокурора за военните престъпления Бруно Векарич. "Сега имаме присъди за военни престъпления...и можем да свържем причините за тези престъпления и последиците от тях", допълни той.
През март сръбският съд за военните престъпления осъди 13 бивши сръбски паравоенни за клането през 1991 г. на 200 хървати в свинеферма близо до източния хърватски град Вуковар. Миналата година съдът осъди трима бивши сръбски паравоенни за ролята им в избиването през 1992 г. на 25 мюсюлмани от източния босненски град Зворник. "Ние открихме примери за разпалване на война... нашата цел е да открием достатъчни доказателства за осъдителна присъда", заяви Вукарич. Следователите "ще имат затруднения да докажат нарочно подтикване към военни престъпления" в сегашните информации на медиите. "Нашата основна цел е да предупредим, че такива неща никога не трябва да се повтарят", завърши Вукарич.