19min.bg

САЩ: Асад използвал хлор срещу опозицията

Американското правителство смята, че през последните няколко месеца правителствените войски на Сирия са използвали отровни химически вещества като оръжие срещу опозиционните сили, по-специално - хлор. Това заяви в сряда Мари Харф, официален представител на държавния департамент на САЩ, по време на коментара си на доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде ИТАР-ТАСС.


"Мисията на ОЗХО за установяване на фактите е открила убедителни доказателства за систематичната употреба на токсични химикали в северната част на Сирия по-рано тази година", гласи документът, разпространен в Хага същия ден. Отбелязва се, че “на базата на описания, физични свойства, симптоми при пострадали, а също и реакциите при лечението, може да се твърди, че е бил използван хлор в чист вид или с някакви примеси”.


Харф подчерта, че съгласно получените данни, съдовете с хлор са били пускани от вертолети върху засегнатите райони. "Силите на умерената опозиция в Сирия не разполагат с такива възможности, те нямат авиация. Това позволява да се направи извода, че отговорността за подобни атаки е на режима на Башар Асад, който притежава хеликопери ", заяви тя.


Американският дипломат подчерта, че администрацията на САЩ е "силно обезпокоена от тези съобщения" и разчита на резултатите от продължаващото разследване на инцидентите от страна на мисията на ОЗХО. Освен това тя добави, че проблемът остава в полезрението на Съвета за сигурност на ООН.


Харф също така напомни, че хлорът не влиза в списъка на забранените вещества на международната Конвенция за химическите оръжия, в случай че не се използва пряко за изготвянето на въоръжение. Затова процесът на ликвидация на сирийското химическо оръжие не е засегнал запасите на хлор в тази страна.


Мисията на ОЗХО за проучване на инцидентите е била формирана и изпратена в Сирия по указание на генералния директор на организацията Ахмет Узюмджю в края на април. Международните експерти откриха доказателства, че хлорът е бил използван в засегнатите райони в периода от май до август. Решено бе мисията на ОЗХО да продължи работата си в Сирия.