19min.bg

САЩ и Израел трябва да създадат „НАТО за Близкия изток“: Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предложи създаването на нов военен блок по подобие на НАТО, наречен „Алианс Абрахам“, насочен срещу Иран.

Нетаняху говори пред съвместната сесия на Конгреса на САЩ в сряда. Това беше четвъртото му обръщение към американските законодатели, с което той подобри рекорда на Уинстън Чърчил, въпреки че около 70 членове на Камарата на представителите и Сената отказаха да присъстват по една или друга причина.

„Америка създаде съюз за сигурност в Европа, за да се противопостави на нарастващата съветска заплаха“, каза Нетаняху в един момент. „По същия начин днес Америка и Израел могат да създадат съюз за сигурност в Близкия изток, за да се противопоставят на нарастващата иранска заплаха.“


Той заяви, че „проблясък“ на този съюз може да се види на 14 април, когато Иран предприе ракетна атака и атака с дронове срещу Израел, а САЩ и Обединеното кралство помогнаха за свалянето на някои от тях.

Нетаняху благодари на президента на САЩ Джо Байдън „за обединяването на този съюз“, както и на предшественика си Доналд Тръмп за посредничеството при сключването на „Споразумението от Абрахам“ между Израел и няколко арабски държави по време на неговия мандат.

„Мисля, че трябва да го наречем „Алиансът Абрахам“, каза той за предложения блок, подобен на НАТО.


Пламен Валентинов