19min.bg

САЩ и Русия водят преговори за ядрено разоръжаване

Съветникът по национална сигурност на САЩ ген. Джеймс Джоунс е на посещение в Русия, за да проведе разговори с руските лидери, във връзка с ядреното разоръжаване, пише БГНЕС.


При посрещането на американския генерал, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че посещението е "много навременно". "Смятаме, че засилените усилия ще ни позволят да изпълним постигнатите споразумения за подписването на нов договор СТАРТ за ограничаване на стратегическото и настъпателно въоръжение", заяви Лавров.


Американският президент Барак Обама и руският държавен глава Дмитрий Медведев се надяват, че договорът ще бъде готов в началото на декември. Рамките му бяха договорени по време на президентска среща на върха в Москва през юли и включват съкращаването на ядрения арсенал до 1 500 - 1 675 операционни бойни глави и 500 - 1000 носители.


Наблюдатели изразиха идеята, че в Москва Джоунс може да повдигне и въпроса за налагането на по-сериозни санкции срещу Иран във връзка с ядрените амбиции на страната и подновилото се напрежение около плановете на Вашингтон за изграждането на противоракетен щит в Европа.