19min.bg

САЩ и Украйна отново не подкрепиха резолюция на ООН против прославянето на нацизма

 Общото събрание на ООН разгледа проекторезолюция на Русия срещу прославянето на нацизма, която преди това беше одобрена от Третия комитет на Генералната асамблея на ООН през ноември. 129 държави гласуваха за приемането на резолюцията, 54 държави се въздържаха, а Украйна и САЩ, както се очакваше, се противопоставиха.


Такава резолюция се приема ежегодно от 2005 г. насам, последните няколко пъти само САЩ и Украйна гласуват против.


Резолюцията по-специално призовава за универсална ратификация и ефективно прилагане на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.


Русия обръща внимание на увеличения брой на случаите на проява на расизъм по целия свят и изблиците на насилие на почвата на расизъм и ксенофобия, чиито жертви стават етнически, религиозни и езикови малцинства. В проекторезолюцията се изразява загриженост относно прославата на нацизма, включително чрез издигане на паметници и провеждане на публични демонстрации с цел прославяне на нацисткото минало и неонацизма. В тази връзка става въпрос и за непрекъснатите опити "да се осквернят или разрушат паметници, издигнати в памет на хората, борили се против нацизма в годините на Втората световна война", се посочва в документа. Той осъжда и всяко отричане или опит за отричане на Холокоста.