19min.bg

САЩ искат Сърбия да се откаже от руския газ

САЩ се надяват, че Сърбия няма да удължи газовия си договор с Русия за още едно десетилетие, твърди Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ, цитиран от ТАСС.




Според информацията Белият дом планира да предложи на балканската страна алтернативен източник на газови доставки в близко бъдеще.




Хохщайн заяви, че сръбският президент Александър Вучич е запознат с позицията на Вашингтон по въпроса, като подчерта, че САЩ ще подкрепят стремежа на страната да се присъедини към ЕС, ако Белград предприеме необходимите стъпки.




Американският служител също така заяви, че е обсъдил въпроса със сръбския лидер, като добави, че администрацията на Байдън вярва, че Вучич "ще бъде внимателен и няма да разчита единствено на Русия".


 


Според Хохщайн САЩ в момента работят в региона за разработване на алтернативна инфраструктура за доставки на газ, включително терминали за втечнен природен газ в Албания и Гърция.




Той предупреди сръбското правителство да не взема прибързани решения, като заяви, че САЩ ще предложат алтернативен източник само след няколко месеца.




В края на май по време на телефонни разговори с руския президент Владимир Путин Вучич договори нов тригодишен газов договор с Москва. Предишното споразумение, което беше постигнато през ноември и позволяваше на страната да купува руски газ за 270 долара на кубичен метър, изтече на 31 май.




Сърбия внася почти целия си газ от Русия, въпреки че вътрешният й добив покрива около 15% от нуждите й. Въпреки нарастващия натиск от страна на Брюксел сръбското правителство отказа да се присъедини към свързаните с Украйна санкции срещу Русия, като вместо това предпочете да поддържа връзки с Москва.