19min.bg

САЩ изпитаха забранена от ДРСМО ракета

а фона на съобщенията, че САЩ са провели изпитание на ракета, забранена по силата на вече изтеклия Договор за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков изрази съжаление за действията на Вашингтон и заяви, че американците поемат курс към ескалиране на военното напрежение, предава Фокус.
"Прави впечатление, че изпитването на усъвършенствана ракета Томахоук се проведе буквално 16 дни след оттеглянето на САЩ от ДРСМО и прекратяването на този договор. Вероятно не може да има по-ясно и категорично потвърждение, че разработването на съответните системи се провежда в САЩ отдавна и подготовка да се откаже от договор


а включва също съответната научноизследователска дейност“, цитира агенцията думите на руския дипломат.
Според Рябков Москва също е забелязала, че "стартирането е направено с помощта на инсталацията Mk41". "Универсалната пускова установка, която е подходяща за изстрелване не само на ракети-прехващачи SM-3, но и на крилати ракети от различни видове "земя-земя", "въздух-въздух", обясни Рябков.
"Всичко това предизвиква съжаление. САЩ очевидно са поели курс към ескалиране на военното напрежение", подчерта заместник-министърът на външните работи на Русия. "Ние не се поддаваме на провокации. Ние, както бе обявено вчера (понеделник - бел.р.) във Франция от руския президент [Владимир Путин], потвърждаваме отново своя ангажимент за едностранен мораториум върху разполагането на наземни системи със среден обсег, докато тези системи не бъдат внедрени от САЩ във всички регион на света“, добави Рябков.