19min.bg

САЩ не е заплаха за Русия, обяви Пентагонът

    Русия няма основания да вижда заплаха в САЩ, заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис. На брифинг с журналисти той бе помолен да коментира новата стратегия за националната сигурност на Русия, публикувана малко преди Нова година, предаде ТАСС.


„Те нямат основания да ни смятат за заплаха. Ние не търсим конфликт с Русия. Ние имаме своите разногласия, но по същество е неправилно Съединените щати да бъдат разглеждани като заплаха за Русия“, заяви представителят на военното министерство.


По–рано пресслужбата на Пентагона разпространи съобщение за изказванията на председателя на Комитета на началник щабовете на САЩ ген. Джоузеф Данфорд. Той е на обиколка в Европа и в Щутгарт пред журналисти заяви, че още не е запознат с новата стратегия на Русия, но се изказа за редовни контакти със своя руски колега ген. Валерий Герасимов, който е началник на Генщаба на руската армия.


„Аз вече беседвах с него на два пъти и планирам да правя това редовно“, посочи ген. Данфорд. Той добави, че според него „в период на трудности професионалните взаимоотношения между военните“ са особено полезни. Данфорд изрази също желание лично да се срещне с Герасимов.