19min.bg

САЩ официално закриха базата си в Киргизстан

На летище Манас в столицата на Киргизстан Бишкек се състоя официална церемония по закриване на разположената там авиобаза на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.



Посланикът на САЩ в Киргизстан Памела Спратлин заяви след мероприятието, че очакват в рамките на една седмица всички американски войници да се изтеглят от района.



Първият заместник-министър на отбраната на Киргизстан заяви от своя страна, че по документи американските военни трябва да напуснат страната до 10 юли, но най-вероятно това ще стане в средата на този месец. По думите му войници от страната и техни американски колеги ще патрулират в района на базата.



В хода на церемонията стана ясно, че американците оставят на Киргизстан различна инфраструктура и оборудване за 30 милиона долара.



Авиобазата на САЩ бе открита в Манас през декември 2001 година. Първоначално там бе разположена военна техника на участниците в антитерористичните операции в Афганистан, но после стана транзитен център за прекарване на американски войски и други.



Решението за закриването на базата бе прието от Киргизстан през 2013 година. През периода от създаването й са преминали към и от Афганистан 5,3 милиона военнослужещи от коалиционните сили. Извършени са 33 хиляди полета с презареждане в небето. Транзитно са преминавали военнослужещи от 26 държави. На ден са минавали до 4 хиляди войници.



Транзитната база се мести в Румъния.