19min.bg

САЩ разреши спешно тестовете за коронавирус на Roche

Фармацевтичната компания Roche Holding AG обяви в петък, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е одобрила използването на тест на компанията за откриване на SARS-CoV-2, причиняващ болестта Covid-19, предаде БНР.



Според изявлението, FDA е дала зелена светлина за вирусния тест на швейцарската компания, предоставяйки разрешение за спешната му употреба.


Изпълнителният директор на отдела за диагностика на компанията Томас Шинекер заяви: "Предоставянето на качествени възможности за тестване ще ни позволят да реагираме ефективно на това, което Световната здравна организация определи като вирусна пандемия. Важно е бързо и надеждно да открием дали пациентът е заразен с SARS-CoV-2".


Той също така добави: "През последните седмици нашите екипи за спешна реакция работят усилено, за да предоставят този вирусен тест на пациентите. Сертифицирането на СЕ-маркировка от  FDA подкрепя нашия ангажимент да предоставим на повече пациенти достъп до надеждна диагностика, която е от решаващо значение за борба с това сериозно заболяване".