19min.bg

САЩ са единствената суперсила в света: Байдън

САЩ са „единствената свръхсила в света“ и „водеща демокрация“, която играе решаваща роля в подкрепа на съюзниците си по света, заяви президентът Джо Байдън.

В обръщение към възпитаниците на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, Ню Йорк, Байдън похвали ролята на военните в „противопоставянето на тираните“ по света и „защитата на свободата и откритостта“.

„Благодарение на въоръжените сили на САЩ ние правим това, което само Америка може да направи като незаменима нация, единствената свръхсила в света и водещата демокрация в света“, заяви той.

„Никога не забравяйте: Америка е най-силна, когато водим не само с примера на нашата сила, но и със силата на нашия пример. Можете да ръкопляскате за това.“

Байдън потвърди отново ангажимента на Вашингтон да подкрепя съюзниците си по света, като открои Израел и Украйна.


„В Украйна не воюват американски войници. Решен съм да запазя това. Но ние сме силни с Украйна и ще бъдем с нея", каза президентът, като същевременно се нахвърли върху руския си колега Владимир Путин.

„Изправяме се срещу човек, когото познавам добре от много години, един брутален тиранин. Ние не можем - ние - и няма - няма да се оттеглим", заяви Байдън.

Американският лидер неведнъж е правил обидни забележки по отношение на руския лидер, като преди това го е определял като „диктатор“.