19min.media

САЩ се подготвя за буря, от която не можеш да оцелееш

Милиони хора във Флорида са в отчаяна надпревара с времето, за да се евакуират преди „бурята на века“ да връхлети Тампа късно тази вечер, а кметът на града предупреждава тези, които отказват да напуснат, че могат да умрат в домовете си.

Длъжностните лица заявиха, че тези, които решат да останат и да се справят с урагана „Милтън“, ще бъдат оставени на произвола на съдбата, а кметът на Тампа Джейн Кастор заяви, че прогнозираните за града й 4,5 метра щормови вълни ще бъдат достатъчно дълбоки, за да потопят цели къщи.

Така че, ако се намирате в нея, по принцип това е ковчегът, в който се намирате - заяви тя категорично.


Щатът затаява дъх, докато ураганът Милтън преминава през Мексиканския залив и се насочва към бреговата линия, а синоптиците предупреждават за опасност 4.5- метрови наводнения и ветрове със скорост 265 км в час.

Днес следобед интензивността на урагана беше намалена от категория 5 на категория 4, но бурята рязко увеличи размерите си и се очаква да опустоши огромни територии. Смята се, че ураганът може да удвои размерите си до момента на удара.

Служителите на службите за спешна помощ са заети с последни приготовления, като блокират общини, подготвят спасителни камиони и поставят барикади за наводнения около жизненоважна инфраструктура, включително болницата Tampa General Hospital, която се очаква да понесе основната тежест на гнева на Милтън, когато той удари около полунощ британско време.