19min.bg

САЩ „ще фалират изключително бързо“: Мъск

Разходите за обслужване на огромния федерален дълг на САЩ вече надхвърлят бюджета за отбрана, твърди изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск в интервю за подкаста All-In. Той добави, че страната „фалира изключително бързо“.

В края на юли Министерството на финансите на САЩ обяви, че държавният дълг е надхвърлил 35 трилиона долара, като за шест месеца е нараснал с един трилион.

През юни Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие своя вариант на годишния законопроект за отбранителната политика, с който се разрешават рекордни разходи в размер на 895 млрд. долара, отбелязващи увеличение с 1% в сравнение с предходната финансова година.

„Лихвените плащания по националния дълг сега са по-високи от целия бюджет на Министерството на отбраната и се увеличават“, заяви Мъск, като предупреди, че САЩ „фалират изключително бързо“. Магнатът подчерта, че всеки трилион долара дълг са пари, които „нашите деца и внуци ще трябва да платят по някакъв начин“.

По-рано тази седмица технологичният милиардер сподели в платформата си X (бивш Twitter) публикация от акаунт, фокусиран върху финансите и икономиката, в която се посочва, че през следващите 12 месеца САЩ ще трябва да платят над 1,2 трилиона долара за лихви по дълга, което според съобщенията се равнява на около 25% от държавните приходи.


По-рано този месец Мъск предупреди, че сегашните темпове на правителствени разходи водят САЩ към фалит и че свръхразходите на правителството предизвикват инфлация.

През август Министерството на труда на САЩ съобщи, че годишната инфлация е спаднала под 3% през предходния месец за първи път от 2021 г. насам. Цените на стоките и услугите се повишиха с 2,9%, докато базисната инфлация, която изключва хранителната и енергийната промишленост, нарасна с 3,2% през предходните 12 месеца.


 Мария Пенчева