19min.bg

САЩ ще изпращат мигранти в Европа: CBS

Някои от мигрантите, които подават молби за убежище в пунктовете на САЩ в Латинска Америка, може да бъдат изпратени в Италия или Гърция, съобщи CBS News, като се позова на анонимни източници и документи от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Миналата година Вашингтон създаде „Служби за безопасна мобилност“ (СБМ) в Колумбия, Коста Рика, Еквадор и Гватемала с идеята да намали незаконното пресичане на границите, като позволи на хората да кандидатстват за легална имиграция. Вече са постигнати договорености с Испания и Канада за приемане на част от тези мигранти.

Гърция и Италия вероятно ще приемат по „около 500 или по-малко“ мигранти в рамките на новите договорености, които все още не са официално обявени, казва един от източниците пред CBS.

Говорител на Държавния департамент заяви пред медията, че „водим дипломатически разговори с други държави за присъединяване към тази инициатива за разширяване на законните пътища за разселване, но засега нямаме допълнителна информация, която да споделим“.

Правителствата на Гърция и Италия не са отговорили на молбите за коментар от страна на CBS.

И двете страни, както и Испания, се сблъскват с хиляди мигранти, които прекосяват Средиземно море от Африка и Близкия изток, търсейки убежище и социални услуги, предлагани от ЕС.

Според Държавния департамент СМО са „позволили шесткратно увеличаване на броя на презаселените бежанци от Западното полукълбо“.

Правителствени документи на САЩ, с които се е запознала CBS, показват, че „около 10 000 мигранти“ са били обработени чрез Програмата за приемане на бежанци, която изисква от тях да докажат, че бягат от преследване поради политически възгледи, религия или „други фактори“.

Всяка от четирите СМО има различни правила за това кой може да кандидатства. Службата в Гватемала обработва само молби от гватемалци. В Коста Рика могат да кандидатстват само никарагуанци и венецуелци. Службата в Колумбия приема молби от кубинци, хаитяни и венецуелци. Службата в Еквадор може да обработва молби от кубинци, хаитяни, никарагуанци, венецуелци и колумбийци.

В САЩ се наблюдава рязко увеличение на броя на незаконните преминавания на границата след януари 2021 г., когато президентът Джо Байдън отмени повечето от имиграционните политики на предшественика си Доналд Тръмп. Оттогава Белият дом твърди, че предишните ограничения са били „нехуманни“ за милиони чужденци, които са искали да се преместят в САЩ.


 Снимка: АР