19min.bg

САЩ спират газовите проекти у нас, Русия: нечистоплътна конкуренция

Съединените щати ще наложат санкции на газопроводите Северен поток 2 и втората тръба на Турски поток, чието продължение у нас се нарича Балкански поток. Новината идва заедно с уволнението на тримата министри от премиера Бойко Борисов и ден след посещението на американския посланик в Министерския съвет.


Държавният секретар Mайк Помпео подчерта, че двата газопровода не са търговски проекти.  Те са, по думите му, основни инструменти на Кремъл за експлоатация и разширяване на зависимостта на Европа от руската енергия. Доналд Тръмп многократно е критикувал Руските газови проекти на стария континент. Според него те носят приходи на Русия, а в същото време съединените щати плащат за отбраната и сигурността на Европа.


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като политически натиск за нечистоплътна конкуренция разпростирането на американските санкции върху Северен поток 2 и Турски поток 2 "Балкански поток), предаде РИА Новости. Тя добави пред руската агенция, че това е "признак за слабост на американската система".

"Освен силови прийоми няма ефективно действащи инструменти", изтъкна тя.

Газопроводът Северен поток-2 ще бъде завършен, независимо от противодействието и санкциите от страна на САЩ. Всички опити да се попречи на успешната му реализация ще завършат плачевно, заяви депутатът от руския парламент и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет.

По думите на руския депутат е недопустимо САЩ да диктуват условия на Русия и страните от ЕС.


„Русия се научи да противодейства ефективно на всички опити на САЩ да възпрепятстват развитието й. Време е да се научат да решават всички въпроси на масата на преговорите и не налагат на други страни своите интереси“, допълва Шермет.



ЕС заяви, че е против налагането на санкции, на което и да било европейско дружество, което работи според законите.