19min.bg

САЩ спряха парите на ЮНЕСКО заради Палестина

Съединените щати оттеглиха финансовата си подкрепа за ЮНЕСКО, предаде БНР. Ноемврийската вноска от 60 млн. долара, равняваща се на 20% от общия бюджет на организацията, няма да бъде платена. Така Вашингтон отговори на вота в понеделник, с който огромното мнозинство от членовете на ООН прие палестинската автономна власт като пълноправен член на организацията.
Западните кореспонденти определиха вота като "символичен пробив" в усилията на палестинците за международно признание на бъдещата им независима държава. Според Държавния департамент обаче решението е погрешно, тъй като не е съгласувано с Израел. Говорителят на ведомството Виктория Нюланд заяви, че гласуването за палестинското членство в ЮНЕСКО е достойно за съжаление, което подронва усилията на САЩ за общ, справедлив и траен мир в Близкия Изток. Американците остават твърдо на позицията за създаване на независима суверенна палестинска държава, но такава държава може да бъде осъществена само чрез пряк диалог между израелци и палестинци, допълва Нюланд.
Преговорите между Израел и Палестина са блокирани повече от година.
Канада също поставя под въпрос участието си в ЮНЕСКО заради решението на организацията да предостави статут на пълноправен член на палестинците, предаде Франс прес, като цитира канадския министър на външните работи Джон Беърд.