19min.bg

САЩ забраняват популярен антивирусен софтуер

Според доклад на Ройтерс, който се позовава на източници, Вашингтон ще обяви планове за забрана в САЩ на продажбата на антивирусен софтуер, произведен от руската компания за киберсигурност Kaspersky Labs.

Запознати с въпроса са заявили пред изданието, че близките връзки на компанията с руското правителство се считат от администрацията на Байдън за "критичен риск". Източниците се позовават на опасенията на Вашингтон, че привилегированият достъп на софтуера до компютърните системи може да му позволи да открадне чувствителна информация от американски потребители, да инсталира зловреден софтуер или да откаже критични актуализации.


Според доклада руската фирма за киберсигурност може да бъде добавена и в списъка с търговски ограничения, което на практика не позволява на доставчиците на дадена компания в САЩ да я продават. Подобен ход може да означава огромен удар върху репутацията на компанията и нейните международни продажби, твърдят източниците.

Съобщава се, че ограниченията ще влязат в сила на 29 септември, което дава на предприятията 100 дни да намерят алтернативи. Изтеглянето на софтуерни актуализации, препродажбата и лицензирането на продукта също ще бъдат забранени. Kaspersky Labs ще бъде забранена в САЩ 30 дни след обявяването на ограниченията. Министерството на търговията ще уведоми компаниите, преди да предприеме принудителни действия срещу тях.


Ако министерството само добави руската организация в списъка си с търговски ограничения, щетите ще бъдат предимно за репутацията, казва Ройтерс. Ако бъдат добавени и чуждестранни подразделения, този ход може значително да затрудни веригата за доставки на компанията за киберсигурност, каза тя.

На продавачите и посредниците, които нарушават ограниченията, ще бъдат наложени глоби, като в случай на умишлени нарушения Министерството на правосъдието може да заведе наказателни дела. Потребителите на софтуера няма да бъдат подложени на никакви правни санкции, но им се препоръчва да спрат да го използват.

През 2017 г. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ забрани на всички федерални агенции да използват софтуера на Kaspersky, като се позова на опасения за националната сигурност, но не предостави доказателства. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Евгений Касперски тогава осъди този ход като "в най-добрия случай неоснователна параноя", като компанията подаде съдебен иск, който по-късно беше отхвърлен от съда.


Според източниците на Ройтерс преди забраната е имало "значителна обратна връзка" с Kaspersky, която е предложила смекчаващи мерки, вместо категорична забрана.

Основаният през 1997 г. доставчик на киберсигурност и антивирусни програми Kaspersky е със седалище в Москва и се управлява от холдингово дружество в Обединеното кралство. По данни на фирмата тя оперира в над 200 държави и територии и има 400 милиона потребители по целия свят.