19min.bg

САЩ забраниха вноса на китайски "геноциден" памук

САЩ обявиха забрана за внос на памук от 26 китайски компании, които го доставят от Синцзян, позовавайки се на твърдения за принудителен труд и геноцид на предимно мюсюлманското уйгурско малцинство там.
Вашингтон отдавна обвинява Пекин в преследване на уйгурите, което Китай отрича като пълни лъжи и измислици.
"Министерството на вътрешната сигурност няма да толерира принудителния труд във веригите за доставки на нашата страна", заяви секретарят на DHS Алехандро Майоркас в четвъртък, обявявайки добавянето на 26 китайски компании към санкционирания черен списък съгласно Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (UFLPA).
Съобщението от четвъртък е "най-голямото еднократно разширяване" на черния списък на UFLPA и представлява ангажимент за "насърчаване на отчетността за продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството срещу уйгури и други религиозни и етнически малцинствени групи" в Синдзян, според DHS.
Пет от компаниите се снабдяват с памук от Синдзян, докато 21 се снабдяват и продават памук на пазара на едро. САЩ имат забрана за памук от Синдзян от 2021 г., когато UFLPA влезе в сила.
Законът "е само инструмент на няколко американски политици за нарушаване на стабилността в провинция Синцзян и ограничаване на развитието на Китай", заяви говорител на китайското посолство във Вашингтон пред Ройтерс.Конгресменът Крис Смит и сенаторът Джеф Меркли – републиканецът от Ню Джърси и демократът от Орегон, които председателстват Конгресно-изпълнителната комисия за Китай – приветстваха съобщението на DHS, но нарекоха сегашния списък "само част от бизнеса съучастник в принудителен труд".
Меркли и Смит поискаха DHS да включи в черния списък всяка компания, която произвежда стоки за американския пазар от материали, произхождащи от Синдзян, включително коприна, PVC и алуминий, наред с други неща.
Китай многократно е отричал твърденията на САЩ, че е създал трудови лагери за уйгури и други мюсюлмански малцинства в провинцията. Твърденията за геноцид в Синцзян са "абсурдно абсурдни" и "пълна лъжа", заяви още през 2021 г. сегашният външен министър Ван И. Пекин също така посочи, че уйгурското население се е удвоило от 5,55 милиона на повече от 12 милиона през последните 40 години.