19min.bg

Саудитците "заплашили" Г-7 заради руските активи: Bloomberg

Групата на седемте "вероятно" се е отказала от плана на САЩ за експроприация на замразените активи на руската централна банка поради "прикрита заплаха" от страна на Саудитска Арабия, съобщи Bloomberg.

САЩ и Обединеното кралство настояваха за пряка конфискация на около 280 млрд. долара в руски суверенни фондове, които Западът замрази през 2022 г., позовавайки се на конфликта в Украйна. ЕС, където се намират по-голямата част от обездвижените активи, не желаеше еврото да бъде застрашено от евентуална ответна реакция.

Саудитска Арабия "частно намекна", че може да продаде част от дълговите си авоари в ЕС, ако Г-7 продължи с плановете за конфискация, съобщи във вторник агенция Блумбърг, позовавайки се на "хора, запознати с въпроса".


Един от анонимните източници на изданието определи съобщението на саудитското министерство на финансите като "прикрита заплаха", а други двама заявиха, че Рияд е споменал конкретно френския държавен дълг. Това "вероятно е повлияло" на Г-7 да спре конфискуването на замразените руски средства и да предпочете да превърне генерираните от тях лихви в заеми за Киев. Москва осъди този ход като незаконен, като бившият президент Дмитрий Медведев предположи, че той може да се тълкува като причина за война.


 От саудитското министерство на финансите обаче заявиха за коментар пред Bloomberg, че "такива заплахи не са отправяни".

"Отношенията ни с Г-7 и другите страни се основават на взаимно уважение и ние продължаваме да обсъждаме всички въпроси, които насърчават глобалния растеж и повишават устойчивостта на международната финансова система", заяви министерството.

Един от саудитските служители заяви пред изданието, че отправянето на подобни заплахи не е в "стила" на неговото правителство и че министерството може би просто е очертало пред Г-7 "евентуалните последици" от конфискацията.

Саудитска Арабия притежава американски държавни ценни книжа на стойност около 135 млрд. долара и неуточнено количество еврооблигации. Представителите на ЕС са по-малко загрижени за въздействието върху френския дълг, отколкото за това, че други държави ще последват примера на Рияд, твърдят източниците на Блумбърг.


 Двама от източниците поставиха под въпрос достоверността на предполагаемата заплаха от страна на Саудитска Арабия, като отбелязаха, че когато руските средства бяха замразени за първи път, не е имало масова търговия с валути на страните от Г-7. Същият аргумент беше изтъкнат от Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност на Белия дом, на конференция през май.

Замразяването на руските държавни активи през февруари 2022 г. беше ход без прецедент. Редица експерти на Запад предупредиха да не се правят опити за конфискация на средствата, като отбелязаха, че това може да подкопае долара, еврото и цялата световна финансова система.  


Пламен Валентинов


  На снимката: Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман посреща руския президент Владимир Путин в Рияд, 06 декември 2023 г.