19min.bg

Създадоха ново УБО, за да подминат Радев: Ген. Атанасов


„Набързо и тихомълком, с изменение на Закона за МВР се създава ново звено за охрана на висши държавни служители”, заяви във Фейсбук лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. По думите му се формира нов силов орган, който да обслужва, който да копира  функциите на НСО, но да не е в подчинение на неугодния президент.

„Направиха го чрез обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма и Жандармерията. То практически ще дублира дейността на НСО”,  подчерта той.
 „Въпросът е защо?”, реторично запита генералът. „Защото съгласно действащия закон за НСО, тя е подчинена на президента. Когато се приемаше този закон президент беше Плевнелиев! Сега обаче, специфичната информация за пътувания, особени срещи и т.н. има риск да попадне при недружелюбния Румен Радев. Да припомня. Когато Румен Петков беше вътрешен министър отказа охрана от НСО, независимо, че президент беше приятелят му Първанов. Е, независимо от тази свръхпредпазливост се издъни с прословутата си среща с братя Галеви.”, припомни Атанасов.
„Това е тежка злоупотреба със законодателна власт”, категоричен е лидерът на ДСБ. „НСО струва на държавата над 30 млн. на година! Сега заради прищевка на Борисов и компания ще се отнеме кадрови и финансов ресурс от МВР за прикриване на неудобни връзки на властта! Да, и няма да е ясно колко допълнително ще струва на фиска това”, подчерта още генералът.