19min.bg

СБЖ: Стига посегателства срещу журналисти и граждани

СБЖ изразява крайно възмущение и остро осъждане на насилието, употребено срещу граждани и журналисти по време на протестите на 2 септември.



По повод насилието над граждани и журналисти, разиграло се по време на проведени на 2 семтември протести, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:



„В СБЖ сме крайно възмутени и остро осъждаме насилието, употребено срещу граждани и журналисти, по време на протестите на 2 септември.



Репортерски екипи, изпълняващи своите професионални задължения да отразяват събитията и да информират за тях обществото, получиха поражения и бяха малтретирани, защото се оказаха в обсега на репресивни действия, от които пострадаха и десетки граждани.



Стямаме това за абсолютно недопустимо и несъвместимо с демократичните норми. Отхвърляме опитите вината за насилието да се прехвърля върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни демонстранти към шепа очевидни провокатори, които силите на реда бяха длъжни да изолират и неутрализират своевременно и без вреда за останалите граждани. Вместо това беше развихрена безразборна репресия.



Изискваме общественият ред за бъде гарантиран от отговорните да го поддържат институции, в чиито задължения влиза и стриктното спазване на демокрацията, законността и сигурността на гражданите. Това предполага също така и осигуряване на правото на журналистите да вършат своята общественозначима работа без риск за тяхното здраве и живот или за свободата на словото.



Нееднократно досега СБЖ е реагирал със същата острота при други драстични посегателства срещу журналисти и граждани. Неспирното повторение на такива безобразия е абсолютно нетърпимо. Власт, приемаща и дори произвеждаща подобни рецидиви, е опасна за демокрацията. СТИГА!!!”