19min.bg

Сделката за придобиването на БТВ продължава

Сделката, за която първи писа 19 минути преди месец на 12 май, за придобиването на Central European Media Enterprises (CME), от която компания е БТВ медия груп, продължава. Това заяви за ABCnews.bg Итка Ткадлекова, говорител на инвестиционния фонд PPF group на чешкия милиардер Петр Келнер. "В момента придобиването е в етап на предварително уведомление в Европейската комисия, като част от забавянето е причинено от пандемията COVID19", обясни тя.


Акционерите на Central European Media Enterprises (CME) по-рано тази година одобриха сделката за предаване на контрола в ръцете на чешката инвестиционна PPF Group. CME стои зад медии в няколко страни в Източна Европа - Чехия, Словакия, Словения, Румъния, включително и БТВ в България. Ръководителят на PPF е Петр Келнер.



Предварителното споразумение е за 2,1 млрд. долара, което е от края на октомври 2019 г. Очаква се приключването на сделката да стане до края на годината. Преди това трябва да се произнесат Европейската комисия и националните регулатори в страните, където сделката ще промени собственост - Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения.