19min.bg

СДС се отрече от кмета на Видин заради подкрепата за Румен Радев

СДС обяви, че снема подкрепата си от кмета на Видин Цветан Ценков, след като той стана част от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова, предаде Медиапул.


"С това си решение той премина една червена линия, която за нашата партия е недопустима. СДС оттегля подкрепата си за него", се казва в съобщение на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ.


"Цветан Ценков, като издигнат и подкрепян през целия си мандат от СДС, сега ще работи срещу десния кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС, което е политически нонсенс.СДС не може да толерира политическото номадство", допълва партията.


Цветан Ценков спечели местните избори във Види като кандидат на местната коалиция СДС, в която водещата партия беше СДС. На вота той победи кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков, който вече беше изкарал един мандат като кмет на града. Това бе най-голямата победа за СДС на последните местни избори.


Любопитното бе, че още след местните избори Цветан Ценков обясни, че победата му срещу кандидата на ГЕРБ е победа "срещу статуквото". След това ГЕРБ и СДС формираха коалиция.


"За нас идеологията, както и наличието на ляво и дясно, все още са основополагащи за политиката. Отхвърлянето им е присъщо на популистите и конюнктурните политици. Затова ние няма да проявяваме търпимост към тях", коментира СДС в решението си за снемане на доверието от кмета на Видин.