19min.bg

Сеч на живи дървета и по бул. Левски в сърцето на София

01/02

Масовата сеч на живи дървета, която по незнайни причини през последните месеци извършват в сърцето на София администрацията на кмета Терзиев и районните кметове от ППДБСС продължава и на бул. Левски.


Бяха отсечени две дървета на десетилетия, които освен че не бяха сухи, бяха и с изградена специална поливна система от хората в кооперациите в съседство, на които осигуряваха жизнено важна сянка в жегите. И точно насред маратона от температурни рекорди общината им отсече еко закрилниците, чиито клони спираха слънцето в следобедните часове, когато при югозападното изложение 40 градуса на сянка се усещат като реални над 50.

Напомняме предишните случаи, които отбелязахме на масова сеч на живи дървета в Градската градина, пред самия Народен театър - цял ред покрай фонтаните, на пл. Св. Неделя пред здравното министерство, на ул. Алабин в самия край на жълтите павета и до градинката пред хотел Рила, за да не пречат на заведение, което бездруго нарушава реда в нощните часове без никаква санкция от отговорните, също така и на ул. Опълченска и т.н.

Напомняме, че Зелените на Иво Прокопиев са част от коалицията ППДБСС, която управлява София вече девети месец. Съветниците от нея досега истеризираха за всяко сухо дърво, което се ряза, но откакто са на власт не проронват и дума за сечта на много живи дървета в сърцето на София. Явно я подкрепят.

Отделна тема, която ще развием е какво се случва с урбанизирането на Витоша през последните 9 месеца на безвластие - освен масова сеч, се прави интензивно и бързо застрояване, след което няма връщане назад. В пъти повече от прокарването на нов лифт със сигурност. И отново пищялите до преди 9 мес. съветници от ППДБСС са пас и явно подкрепят това безчинство. Може би, защото сред плячкосаните от планината места, попаднали в застрояване, както се оказа има и на семействата Петкови и Лорер от висините на коалицията.


Кирил Пламенов