19min.bg

Сенатът на САЩ с остра критика на българските власти


В официална позиция, която поради коментарите в България, че представлявала лични мнения, беше публикувана най-официално и от Сената на САЩ, и на сайта на Посолството на САЩ в София и на български език, родните власти са остро разкритикувани за политиката си в областта на спазването на демократичните ценности, особено по отношение свободата на словото, върховенството на закона и борбата с корупцията. За да няма никакво съмнение, позицията е подписана и от председателя на Комисията по външна политика от управляващата Демократическа партия Боб Менендес – виж кой е той в карето, и от неговия заместник от републиканската партия Джим Риш. И двамата са изключително влиятелни сенатори. Изборът на време, който сами са уточнили, че нарочно съвпада със старта на предизборната кампания у нас, също не е никак случаен. Както и фактът, че първата медия, която разпространи позицията е американската Свободна Европа в своето българско издание.
Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.
Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".
Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.
"С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности", казват двамата.
„България беше разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди излязоха да протестират срещу корупцията и настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в