19min.bg

Сенатор Менендес, обявил България за "корумпирана държава", е признат за виновен в тежка корупция

Американският сенатор Робърт (Боб) Менендес беше признат за виновен по всички обвинения в корупция, които му бяха предявени, в това число че е приел подкупи в злато и пари в брой от трима бизнесмени от Ню Джърси и е действал като агент на египетското правителство, предадоха АП и БТА.

Менендес е участвал в подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието и е действал като чуждестранен агент. Сенаторът е заплашен от до 222 години затвор за 16-те обвинения. Менендес е бил част от мащабна престъпна схема в услуга на чужди сили и непочтени бизнесмени в замяна на стотици хиляди долари в брой, луксозен автомобил "Мерцедес" и кюлчета чисто злато. В схемата е замесена и съпругата му Надин.

Високопоставени демократи, сред които лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър и колегата му сенатор от Ню Джърси Кори Букър, бързо призоваха Менендес, който е в Сената от 2006 г. и избегна присъда в предишен процес за корупция през 2017 г., да подаде оставка.

Съдебните заседатели започнаха обсъжданията си в петък и заседаваха повече от 12 часа в продължение на три дни, преди да достигнат до решението си в процеса, който продължи девет седмици. 70-годишният Менендес пледира "невинен" по 16-те обвинения.

След произнасянето на присъдата Менендес заяви пред репортерите пред сградата на съда, че ще обжалва, но не каза дали ще подаде оставка.

"Никога не съм нарушавал публичната си клетва. Никога не съм бил нищо друго, освен патриот на страната си и за страната си", заяви пред репортери Менендес, който след повдигането на обвинението се оттегли от поста председател на влиятелната комисия по външни отношения в Сената на САЩ. "Никога не съм бил чуждестранен агент", добави Менендес, цитиран от Ройтерс.

Присъдата на Менендес ще бъде обявена на 29 октомври, седмица преди изборите на 5 ноември, на които той се е кандидатирал като независим за нов 6-годишен мандат в Сената.

През март 2021 г. Менендес в качеството си на председател на Външната комисия в Сената на САЩ обяви България за корумпирана държава. В своя позиция тогава - публикувана на сайта на американското посолство в София - Менендес критикува “постоянната корупция” у нас, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система.

В позицията си той обяви, че корупцията у нас застрашава развитието на отношенията между САЩ и България.

"Ние искаме да видим връзките между двете страни да продължат да се развиват, особено в сферата на „сигурността и енергийните проекти, но продължаващата и устойчива корупция, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система, както и други заплахи към върховенството на закона, представляват предизвикателство пред двустранните отношения“ между Вашингтон и София", написа тогава сенаторът.

Днес позицията му не може да се намери на страницата на американското посолство в София.

  Новината за присъдата на Менендес коментира и известният анализатор и автор Александър Урумов, като задава въпроса - "Кой е платил на това американско корумпѐ за услугата да обявява България за корумпирана страна точно в началото на предизборната кампания през март 2021?"