19min.bg

Северен поток 2 е политически: Премиерът на ЕС

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен смята проекта за изграждане на газопровода "Северен поток 2" за политически и все по-малко вярва в способността му да даде тласък на развитието на отношенията между Европейския съюз и Русия, съобщава ТАСС.


"Надеждата за развитие на отношенията ни с изграждането на този газопровод намалява. Русия няма да промени подхода си във връзка с тази инфраструктура. Следователно трябва да разглеждаме тази тема в по-широкия въпрос за отношенията ни с Москва", казва тя в интервю за европейските медии, публикувано в петък от вестник Echo.


"Дълго време ние изповядвахме чисто икономически подход към тази тема. Убеден съм, че това е едновременно силно политически проект. Поведението на Русия обаче не се е подобрило и дори има тенденция да се влошава", заяви председателката на ЕК.


Разговорите за прекратяване на реализацията на „Северен поток 2” започнаха в Германия след инцидента с Алексей Навални . Досега германското правителство предлагаше да не се свързва случая "Навални" с изграждането на газопровода. Тонът се смени, след като германските военни токсиколози съобщиха, че Навални е бил отровен с вещество от групата "Новичок". Външният министър Хайко Маас заяви, че позицията на Берлин по "Северен поток 2" може да зависи от по-нататъшните стъпки на Русия по случая "Навални", а канцлерът Ангела Меркел подкрепи позицията му.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е готова за всестранно сътрудничество с Берлин. Той отбеляза, че преди транспортирането на Навални в Германия не са установени токсични вещества, предаде Гласове.