19min.bg

Северна Америка и Европа трябва да бъдат класифицирани като ЕДИН континент: Учени

Когато растяхме, повечето от нас знаеха, че Земята е дом на седем континента.

Но може би е време да пренапишем учебниците по география, тъй като според едно противоречиво проучване континентите всъщност са само шест. Изследователи от университета в Дерби твърдят, че разпадането на Европейския и Северноамериканския континент все още продължава.


Д-р Джордан Фетън, автор на изследването, заяви: "Откритието показва, че Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча все още не са се разпаднали, както традиционно се смята, че се е случило преди 52 милиона години. "Всъщност те все още се разтягат и са в процес на разкъсване".


Новото проучване се фокусира върху образуването на Исландия, която е разположена между Гренландско море и Северния Атлантически океан.

Досега се смяташе, че Исландия се е формирала преди около 60 милиона години, когато средноатлантическият хребет - границата между Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча - е започнал да се поддава, създавайки горещ мантелен шлейф, който се е превърнал във вулканичен остров.

В новото си изследване обаче екипът оспорва тази теория.

Анализирайки движението на тектоничните плочи в Африка, изследователите сега предполагат, че Исландия и хребетът Гренландия-Исландия-Фарьорски острови (GIFR) също съдържат части от изгубени и потопени фрагменти от Европейския и Северноамериканския континент.



Те наричат тази новооткрита характеристика "разломно океанско магматично плато" или накратко ROMP.

"Обичам да мисля за тази концепция като за еквивалента на науката за Земята на намирането на изгубения град Атлантида; фрагменти от изгубен континент, потопени под морето, и километри тънки потоци от лава", обяснява д-р Фетън, предаде DailyMail.

"Като изучаваме еволюцията на разломяването във вулканичния регион Афра в Африка и го сравняваме с поведението на Земята в Исландия, можем да видим, че тези два региона се развиват по много сходен начин.


 Ако изследователите са прави, това означава, че разпадането на Европейския и Северноамериканския континент все още продължава. От научна гледна точка това би означавало, че Северна Америка и Европа могат да бъдат класифицирани като един, а не като два континента.

Въпреки че е спорно да се предполага, че GIFR съдържа голямо количество континентална кора в себе си и че европейската и северноамериканската тектонична плоча може би все още не са се разпаднали официално, нашите открития показват, че това е така - добави д-р Фетън.

Констатациите са все още концептуални, но сега изследователите планират да проучат вулканичните скали в Исландия за по-конкретни доказателства за древна континентална кора.

Те също така предприемат тектонично моделиране на плочите в региона и ще използват компютърни симулации, за да се опитат да моделират образуването на ROMP.

Новината идва малко след като д-р Фетхян беше част от изследователски екип, който откри нов "протомикроконтинент", скрит между Канада и Гренландия, за който се смята, че се е образувал преди 60 милиона години.