19min.bg

Северна Корея е съгласна да поднови шестстранните преговори

Северна Корея е съгласна да поднови шестстранните преговори за ядрено разоръжаване, заяви ръководителят на страната Ким Чен Ир пред китайския премиер Вън Цзябао, съобщи БГНЕС.


Вън и Ким "постигнаха жизненоважен консунсус за осъществяването на денуклеаризация на Корейския полуостров" по време на преговорите в Пхенян. "По време на срещата Ким заяви, че Северна Корея желае да участва в многостранни преговори, включително в шестстранни, в зависимост от напредъка в преговорите със САЩ", пише "Синхуа". Китай е домакин от 2003 г. на щестстранните преговори /в които участва САЩ, Русия, Китай, Япония и Северна и Южна Корея/. Те имат за цел да убедят Пхенян да се откаже от ядрената си програма, срещу помощ в енергийния сектор.


САЩ заявиха, че са готови да преговарят със Северна Корея. Говорителят на Държавния департамент Йън Кели реагира на обявявената от КНДР готовност да се върне към шестстранните преговори за разоръжаване. Условие за това е постигането на напредък в двустранните преговори със САЩ. "Ние и нашите партньори от шестстранните преговори искаме Северна Корея да участва в диалог, който да доведе до пълна и проверима денуклеаризация на Корейския полуостров следвайки необратими етапи," каза Кели. "САЩ продължават да имат добра воля Северна Корея да участва в диалог със САЩ, в рамките на шестранните преговори. В тях останалите преговарящи страни се опитват да убедят КНДР да предприеме стъпки по пътя към пълна денуклеаризация", заяви той.