19min.bg

Шаламанов: Не участваме в коалицията срещу джихадистите

,,Не участваме в сформираната коалиция срещу „Ислямска държава“ по инициатива на САЩ и този въпрос към момента не се дискутира в правителството". Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти.


"Считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", обясни той.


На въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от ИД министърът отговори, че всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от такова движение, което е определено против основните ценности, които изповядваме. Мерки взимаме – и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите, увери Шаламанов.


Той посочи, че се извършва подготовка на силите ни и има тясно участие в подготовката със съюзниците, както и в планирането, предаде БТА. "Тук въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол.