19min.bg

Шефът на Европарламента осъди полицейското ни насилие

Правото на свободен протест трябва да бъде уважавано, подчертаха на своя среща председателят на Европарламента и лидерът на ПЕС, обсъждайки положението у нас. Българският евродепутат увери в изявленията си след разговора, че Европа следи ситуацията отблизо и европейските социалисти подкрепят протестиращите.



На среща в Брюксел лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли са обсъдили ситуацията в България и спазването на върховенството на закона. Двамата са изразили категоричното си мнение, че правото на свободен протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо.



Станишев заяви след срещата: „Вече близо два месеца хиляди българи са по площадите в страната, под прозорците на властта, и изразяват възмущението си от поредицата скандали, злоупотребата с власт и мащабните корупционни практики в управляващата партия. Гневът на хората е справедлив и оправдан. С бездействието си и с отказа да се вслуша в справедливите искания на протестиращите, правителството тласна страната към политическа и институционална криза. Единственият възможен изход е оставката на кабинета и предсрочни избори. Отчаяните опити за печелене на време чрез министерски оставки и подмяна на обществения дебат от корупция и липса на капацитет в управлението към лозунги за „рестарт“ чрез промени в Конституцията и Велико народно събрание не могат да отклонят вниманието на протестиращите.“