19min.bg

Шефът на СОС иска улеснения за собствениците на електромобили

 "Инициирах промени в Наредбата за паркиране на територията на СО, за да улесним собствениците на електромобили в София. Днес те ще бъдат публикувани на страницата на Столичния общински съвет за обществено обсъждане. Както не веднъж съм казвал това не е бъдеще, това е настоящето - вече близо 4000 ел. коли се движат по улиците на нашия град.


Какво предвиждат промените - да отпадне изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране на собствениците на електрически автомобили. Зеленият регистрационен номер ще е достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на София. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера, за тях се предвижда възможност да се регистрират в специален регистър, поддържан от Центъра за градска мобилност.


Предстои предложението за промени в Наредбата да премине през задължителния срок от един месец за обществени обсъждания, а в края на февруари общинският съвет ще се произнесе и новите правила ще влязат в сила.


Благодаря на Асоциация на собствениците на електромобили в България за активната позиция и подкрепа в изготвянето на новите правила", съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.