19min.bg

Шефът на ЦРУ се срещна с премиера на Косово

Ръководителят на Централно разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс разговаря днес с премиера на Косово Албин Курти, съобщиха Радио Свободна Европа и косовското издание "Коха диторе".

Ден по-рано Бърнс се срещна в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и ръководителя на Косовската разузнавателна агенция Петрит Айети.

След срещите нямаше съобщения и изявления, съобщи БТА.

Курти беше в САЩ тази седмица, където по покана на Националния демократичен институт (NDI) присъства на Националния конгрес на Демократическата партия.

Тази седмица Бърнс посети Босна и Сърбия.

В Сараево на 20 август той се срещна с директора на Агенцията за разузнаване и сигурност на Босна Алмир Джувo, външния министър Елмедин Конакович и с тримата членове на мултиетническото президентството на страната.

Американски правителствен представител, пожелал анонимност, каза по-рано пред Радио Свободна Европа, че причината за посещението на шефа на ЦРУ в Сараево е, наред с други неща, обезпокоителната сепаратистка реторика и действия на Милорад Додик, проруския президент на Република Сръбска - част от Босна, в която живеят предимно босненски сърби.

В Сърбия никой не отрече или потвърди посещението на Бърнс.

Сръбското издание "Данас"  писа, че източници, близки до сръбското правителство, са потвърдил посещението на Бърнс в Белград, където негов домакин е била сръбската разузнавателна агенция.

Посещението на Бърнс в Косово идва на фона на изявленията на американския посланик в Прищина Джефри Ховениер , че страната му е имала предизвикателства в няколко аспекта с правителството на Косово, ръководено от Албин Курти.

САЩ и други страни от международната общност критикуваха някои решения и действия, предприети наскоро от правителството на Курти, които бяха определени като „едностранни“ и „некоординирани“.