19min.bg

Шефът на Военното разузнаване подаде оставка

Началникът на Военното разузнаване Пламен Ангелов поиска да бъде освободен от длъжност, предава БНР.


Това се случва след като миналата седмица Пламен Ангелов и предшественикът му Светослав Даскалов бяха обвинени, че не са контролирали издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че Ангелов е преценил, че е в интерес на службата да се оттегли от поста. Ако президентът Румен Радев освободи Пламен Ангелов, вероятно той ще остане в службата като служител, допълни Каракачанов.


В същото време депутатите от управляващото мнозинство в парламента, сред които има хора от ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха промени в закона за военното разузнаване, според които то да може да бъде ръководено и от цивилен директор. Сред вносителите са ключови фигури на ГЕРБ като Димитър Лазаров и бившият вътрешен министър Валентин Радев. В мотивите се посочва, че "този подход давал възможност за по-ефективно използване на налични кадрови потенциал".


Възможност цивилен служител да ръководи военното разузнаване съществуваше до октомври 2015 г., и дори шеф на службата беше бившия депутат от СДС и бивш вътрешен министър Йордан Бакалов. После тази опция обаче бе премахната с приемането на новия закон за службата. Това стана по идея на БСП и бе изгласувана с подкрепата на ГЕРБ. Част от хората от управляващите, които сега предлагат да имат цивилен шеф на военното разузнаване са подкрепяли точно обратното през 2015 и 2016 г.