19min.bg

Шефът на ВСС – фалшификатор?

Избраният във вторник за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев се оказа фалшификатор, съобщава Фрогнюз. При предишното си участие във ВСС името на Магдалинчев бе свързано с огромния скандал с вече бившия председател на Висшия конституционен  съд (ВКС) Иван Григоров, при който Магдалинчев е фалшифицирал протокол на ВСС. Припомняме, че Боян Магдалинчев бе избран за член на ВСС от парламентарната квота по предложение на  ГЕРБ.


Помнят се и неговите действия като зам.-председател на ВАС да изолира определени магистрати, за да не могат да влязат в състава, който ще гледа делото на следователя Петьо Петров - Еврото.  Тогава той прескочи заповедта на Колев, според която, след като с компютър бъде определен съдията докладчик, другите членове на състава се определят по старшинство. В този случай Магдалинчев е пренаредил съдии, за да включи удобни според него, за да се получи целеното решение по делото.


"Съдия Боян Магдалинчев беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела", пише сайтът.


Името му се свързва и с други скандали около случайното разпределение на делата.


Известни са негови нарушения като магистрат в съда при сформиране и на други 5-членни състави. За негови нарушения като ръководител в съда при сформиране на 5-членни състави, които са последна инстанция по актовете на властта, е свидетелствала съдия Диана Добрева от ВАС.  Едно от тези дела е Юлен за Националния парк Пирин.


Любопитен е фактът, че дъщерята на новото лице на ВСС Виолета Магдалинчева бе председател на съдебния състав, който гледа делото срещу Наглите.


Снимка: Ладислав Цветков, бТВ