19min.bg

Шофьорът на Нинова жали в съда, крие се, за да блокира БСП: К. Добрев

"Рекетът, който упражнява Нинова с подписа си, е за да включи отново в листите СДС кадъра Калоян Методиев за сметка на партийци, които не й симпатизират. Надявам се до старта на кампанията този юридически казус да бъде решен. Всъщност, да не си помислите, че Нинова блокира вписването? Не, разбира се. По нейните думи блокират го “редови социалисти”. А всъщност става дума за шофьора й Крум Дончев. Забавянето идва от умишлено подадени неизрядни документи и умишлено после Дончев се крие. Всичко това го разбрах на последното заседание на пленума, където го издирваше призовкар", разказва Кирил Добрев. Припомняме, че Дончев жали временното председателство на БСП след доброволната оставка на Нинова. То пък заплашва с организационен хаос партията преди изборите - вътрешни и парламентарни.

Припомняме, че въпреки възстановяването си от съда в Националния съвет на БСП, Добрев не беше допускан до пленуми от Нинова и нейните замове, които я наследиха.

"През последните години се натрупаха много обиди, а клеветите бяха използвани срещу всеки, който апелираше за здрав разум. Така че отмяната на наказанията е по-скоро символен акт, който не се приема еднозначно. В крайна сметка хора бяха наказвани с безумни доводи и напълно противоуставно, с фалшиви гласувания, с липса на кворум. Веднъж отворени фронтове, включително и лични такива, много трудно се затварят. За да приключим тези времена на громене, нападки и войни, се иска воля, характер и отстъпки от всички страни. Трябва да се спре спиралата от желания за мъст, затова и настоявах Нинова да не бъде наказана в нейно отсъствие.

Временното ръководство и те също разбират, че дължат много отговори на редовите социалисти. Трябва да се знае какво е финансовото състояние на партията, защото БСП правеше избори без лев да достигне до местните структури. Доколкото знам, последната раздадена субсидия на структурите, съм я давал аз в качеството ми на организационен секретар.
Трябват отговори за това как са се взимали решения.

При всеки председател на партията съм отстоявал един и същ принцип, а именно водачите и листите да се определят в диалог с местните организации. Понякога е трудно и невинаги има съвпадение във вижданията, но винаги има как да се постигне баланс. След втория мандат на Нинова в партията няма никаква търпимост към еднолични решения.
Трябва ли да припомням как излъга избирателите си в Благоевградско и 25 МИР и как сложи тайно в листата Калоян Методиев? Как буквално осакати листата на БСП Пловдив област и в резултат на нейното решение всички социалисти я напуснаха. Ако Нинова "има очи" да се явява пред тези хора, да заповяда да им обясни.

Общопартийната контролна комисия излезе с решение, че тя повече няма право да се кандидатира. Припомням, че това е същата тази комисия, на която Нинова се позоваваше последните 4 години. Върнете изказването й от конгреса, в което предложихме прекия избор и мандатността. Самата тя казва, че 8 години са достатъчно време за един председател. Е, какво се промени от тогава? Тя имаше точно толкова време начело на БСП. Промени се само резултатът на партията – от 950 000 гласа на 150 000 гласа", заявява Кирил Добрев пред 24 часа.