19min.bg

Шокиращо видео разкри разликата между здраво сърце и на пациент със сърдечносъдово заболяване

Невероятен видеоклип показва човешкото сърце в детайли както никога досега.

Експерти от Великобритания и Франция са използвали нова рентгенова техника, за да заснемат анатомичната структура до 20 микрометра - половината от ширината на човешки косъм.  В някои области изобразяването е извършено до клетъчно ниво, което означава, че са показани отделни клетки на органа. 


В клипа се сравняват две цели сърца от починали възрастни донори - едно здраво и едно болно.  И докато здравото сърце има ясно очертана форма, болното сърце е по-кръгло, с изсъхнали съдове и мускулни влакна.  




Исхемичната болест на сърцето е причина за 8,9 милиона или 16% от смъртните случаи в световен мащаб през 2019 г., като тази цифра се е увеличила с повече от два милиона от 2001 г. насам


Снимките са направени от експерти от Университетския колеж в Лондон (UCL) и Европейския център за синхротронно лъчение (ESRF) в Гренобъл, Франция.

„Атласът, който създадохме в това изследване, е като Google Earth за човешкото сърце“, казва професор Питър Лий от катедрата по машинно инженерство на UCL. „Той ни позволява да разгледаме целия орган в глобален мащаб, а след това да го приближим до нивото на улицата, за да разгледаме сърдечно-съдовите характеристики в безпрецедентни подробности.

Сърцата са от двама починали пациенти; здравото сърце е от 63-годишен бял донор, без известни сърдечни проблеми.В същото време болното сърце е от 87-годишна бяла жена, донор с анамнеза за исхемична болест на сърцето, при която сърцето е отслабено поради намален приток на кръв.