19min.bg

Шотландия се готви за свой референдум

     Шотландия обмисля възможността отново да попита гражданите си дали да напусне Великобритания.


Жителите на Шотландия гласуваха убедително за оставане на Великобритания в Евросъюза, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони. След високите резултати против излизането от ЕС шотландският премиер Никола Стърджън обяви, че се обсъжда възможност за нов референдум - за независимост от Обединеното кралство, съобщи бТВ.


„Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма“, каза тя.


1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това. Според Стърджън вотът там ясно е показал, че шотландците виждат бъдещето си като част от Европейския съюз.


Преди две години вече беше проведено подобно допитване. Тогава шотландските националисти претърпяха поражение, след като 55 на сто гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.


Лидерката на Шотландската национална партия предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.


„Допитванията сочат, че резултатът ще е на кантар в национален мащаб, затова е наистина важно да се гласува, ако искаме да сме сигурни, че мястото ни в ЕС е защитено, че няма да позволим на вътрешните разделения сред торите да ни оставят извън Европа”, добави Стърджън.