19min.bg

Ще бъдем оставени сами, ако пренесем военните действия в Русия: Зеленский

Коалицията, подпомагаща борбата на Украйна срещу инвазията на Москва, няма да подкрепи Киев, ако той пренесе военните действия на руска територия, заяви украинският президент Владимир Зеленский в неделя, предаде CNN.   


"Смятам, че това е голям риск, определено ще бъдем оставени сами", каза той в интервю за национална медия, където бе попитан дали е време за подобно преместване на руска територия.

Зеленский заяви, че борбата на Украйна за възвръщане на собствената ѝ територия е била критично подпомогната от отношенията ѝ със съюзниците.

Напредъкът и отговорността за Украйна на бойното поле "винаги са двустранни", каза Зеленский и добави, че международните партньори са част от всяка победа, всяко задържане на контранастъплението, всички отбранителни действия и всяка слабост.

Зеленский заяви също, че според него е възможно да се "настоява за демилитаризация на Русия" в Крим с политически средства.


През последните няколко месеца се увеличиха ударите по руска земя, като руски официални лица твърдят, че украински безпилотни самолети и обстрел са отговорни за атаките, при които понякога са ранени или убити цивилни.

Официални лица в Киев намекват за инцидентите - Зеленски например заяви след нападенията с дронове миналия месец, че войната "се връща в Русия" - но Украйна често отказва да си приписва изрични заслуги за нападенията отвъд границата.

За разлика от това Украйна си приписва заслуги за атаките с морски дронове и други оръжия срещу контролирания от Русия Крим и околните черноморски цели, като обещава, че ще има още такива.

През 2014 г. Москва завзе полуострова и го обяви за анексирана руска територия - ход, осъден като незаконен от Украйна, САЩ и международните органи. Киев заяви, че целта му да прогони Русия от Украйна включва и възвръщането на Крим.