19min.bg

Ще има отговор на безсмислената атака срещу Кримския мост: Путин

"Ще има отговор на това безсмислено от военна гледна точка второ терористично нападение срещу Кримския мост, който отдавна не се използва за военни цели и е граждански обект", заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с ресорните министри и губернаторите от близките до съоръжението области. "Още повече, едно дете изгуби и двамата си родители заради атаката", уточни властелинът на Кремъл. Според инфо-рупора на властта в Москва - Първи канал на местната тв следите на двата взрива в 3 и в 3:19 ч. водели през украинските до британските служби МИ6.


Лондон достави безпилотни плавателни съдове Ремус на Киев, продължава най-близката до Кремъл медия като цитира Националния антитерористичен комитет на РФ. За атаката е използван коридор от Турция, освободен по зърнената сделка.


От украинска страна цитират шефа на разузнаването Буданов, че Кримският мост е излишен. 


Жп движението по моста вече е възстановено още през деня, като са осигурени допълнителни влакове, които да поемат част от желаещите да преминат към полуострова туристи, които са решили да оставят колите си в Керч. За онези, държащи да бъдат с автомобилите си, в дните, в които трябва да бъде ремонтирано съоръжението, са предвидени допълнителни курсове на наличните фериботи от и до Крим. Така поне 4000 коли дневно ще могат да се движат в посока. 


Пред Денят он еър бившият служебен премиер и 2-кратен военен министър, генералът от кариерата Стефан Янев се спря на две версии. Според него едната е във връзка с незадоволителните резултати от украинското контранастъпление, които да са принудили Киев на този ход. Другата е Русия да е предизвикала взривовете, за да има алиби за изтеглянето си от зърнената сделка.


Днес Русия прекъсна участието си в сделката, като изтъкна, че го прави, тъй като нито едно от нейните изисквания не е спазено за година. Само 3% от 33 млн.т украинско зърно са стигнали до страните, които трябваше да бъдат бенефициенти по споразумението с посредничеството на Турция и под егидата на ООН - най-бедните държави в света, а 97% са отишри в най-богатите от ЕС, твърдят от Москва.


Путин организира голяма среща Русия - Африка след броени дни.