19min.bg

Ще изразим официален протест пред Митрофанова срещу обявяването за издирване на Христо Грозев


Преди началото на последното за годината заседание на служебното правителство премиерът Гълъб Донев заяви, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу българския разследващ журналист Христо Грозев обвинения, предаде БНР.

"За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството, чрез МВнР, ще изрази официален протест пред посланика на Руската Федерация в нашата страна Елеонора Митрофанова  срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение", посочи премиерът.

"Българската държава, чрез своите институции, е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев много преди информацията от руска страна за неговото издирване да се превърне в гореща новинарска тема. Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои", отбеляза Гълъб Донев и добави:

"В интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии".



Снимка: БГНЕС