19min.bg

Ще кажем на ЕК, че новият проект Белене всъщност е старият: Петкова


След като земеделският министър Десислава Танева призова фермерите да мамят, за да вземат евросубсидии, починът е продължен от енергийния министър Теменужка Петкова.

По отношение на нотификацията на проекта АЕЦ Белене, ЕК казва, че с решение 250 на МС от 2012 г. означава, че старият проект е спрян и ако има нов проект, той трябва да бъде нотифициран отново. Но фактът е, че в изпълнение на решение на НС и МС от 2018 г. е отменено  решение 250 от 2012 г. И това връща проекта в неговия статус преди спирането му. Това ще бъде поддържано на ЕК, ако се стигне до успешно стартиране на процедурата по изграждане на проекта, обяви Брюксел  2 пъти!!!


 Енергийният министър Петкова обясни в интервю за bTV разминаването в позициите на нейното ведомство и на ЕК. Тя също така заяви, че няма нужда от извършване на нов стрес тест по отношение на сигурността на проекта АЕЦ Белене, защото такъв вече има извършен.


Петкова също така заяви, че няма нужда от извършване на нов стрес тест по отношение на сигурността на проекта АЕЦ „Белене“, защото вече има извършен.