19min.bg

Ще казвам това, което искам, и ако последицата от това е загуба на пари, така да бъде: Мъск

Във вторник Илон Мъск заяви пред Дейвид Фабер от CNBC, че не го интересува дали подстрекателските му туитове плашат потенциалните клиенти на Tesla или рекламодателите в Twitter.

"Ще казвам това, което искам, и ако последицата от това е загуба на пари, така да бъде", каза Мъск, който е собственик на Twitter.

От години Мъск публикува в Туитър противоречиви материали, включително теории на конспирацията и коментари, които критиците му наричат широко дискриминационни.

Защитата му дойде, след като Мъск получи нова критика за туит, в който сравни либералния милиардер и донор на демократите Джордж Сорос със злодея от X-Men Магнито, евреин, оцелял от Холокоста.

"Той иска да подкопае самата тъкан на цивилизацията. Сорос мрази човечеството", написа Мъск в Туитър в понеделник.

Мъск и преди е критикувал Сорос, чийто семеен офис Soros Fund Management наскоро намали дела си в Tesla. Сорос, който също е евреин, е любима мишена на десните анализатори и политици и често е обект на антисемитски нападки. Сорос и семейството му са избягали от нацистите по време на Втората световна война.

Критиците твърдят, че туитовете на Мъск за Сорос се вписват в по-голям модел на нападки срещу 92-годишния инвеститор и донор на демократите. "Оприличаването на Сорос на Магнито от страна на Мъск не е случайно; това е кимване към вредните антисемитски тропи за еврейския глобален контрол", написа в Туитър Алекс Голдънбърг, анализатор в Института за изследване на мрежовата зараза. Министерството на външните работи на Израел също заяви, че туитовете на Мъск имат "антисемитски подтекст".

Във вторник Мъск отрече да е антисемит. "Аз съм просемит, ако изобщо има нещо такова", каза той, когато Фабер го попита за критиките. Мъск и преди е публикувал и премахвал мемета в Туитър, в които използва Хитлер.

Във вторник Фабер също така попита Мъск защо е пуснал в Туитър линк към човек, който е казал, че масовата стрелба в мол в Тексас по-рано този месец може да е част от "лош псиоп" или "психологическа операция".

Разследващите проучват дали стрелецът, когото полицията уби, е изразявал бели супремасистки възгледи, тъй като е носил нашивка "RWDS" - препратка към фразата "дясно крило на смъртта", която се използва от екстремистите. Освен това е имал нацистки татуировки, включително свастика.

"Мислех, че това приписване на превъзходство на бялата раса е глупост", каза Мъск и добави, че според него няма доказателства, че стрелецът е бил бял превъзходство. "Не бива да приписваме неща на превъзходството на бялата раса, ако те са - ако това е невярно".

Откакто Мъск пое Twitter през есента на миналата година, социалната медийна мрежа отбеляза рязък спад в приходите от реклама, тъй като марките и компаниите оцениха промените в платформата, а някои призоваха нейния откровен нов собственик.

Миналата седмица Мъск нае бившата шефка на рекламния отдел на NBCUniversal Линда Якарино, за да го замени като главен изпълнителен директор на Twitter - ход, който широко се възприема като начин да се даде тласък на рекламния бизнес на Twitter. Тя започна работа в неделя.